KAROANTOLOJİ
ANASAYFA
(current)
NEDİR
NASIL YAPILIR
RENKLER
DESENLER
BOYUTLAR
TASARIM ÖNERİLERİ
Ana içeriğe atla
Paylaş
Bağlantıyı al
Facebook
X
Pinterest
E-posta
Diğer Uygulamalar
Etiketler
geometrik desenler
İZMİR KARO
KARO
karo desenleri
karo fiyatları
karo seramik modelleri
karo siman
rum istanbul karosu
RUM KAROSU
Nisan 24, 2015
KAROSİMAN, DESENLİ KARO ÇİNİ NEDİR?
Karosiman, (desenli karo çini mozaikler ) yer döşemeleri, yurdumuza 19. yüzyılın ortalarından itibaren İzmir ve İstanbul başta olmak üzere Levanten (Tanzimat sonrası ticaretle uğraşmak maksadıyla Osmanlı İmparatorluğu’nun kıyı şehirlerine, başta Fransızlar ve İtalyanlar olmak üzere yerleşen Avrupalıların soyundan gelip, günümüzde Türkiye’de yaşayanları ifade eder) yapılarında kullanılarak girmiştir.
Ülkemize ilk kez, Levantenlerin evlerinde kullanılarak giren karosiman, 19. yüzyılın son çeyreğine doğru, özellikle Selanik ile bağlantılı Rum zanaatkârlar sayesinde, ülkemizde başta İzmir ve İstanbul’ da üretilmeye başlamıştır. Nitekim malzemenin Rum karosu adıyla da anılması bundandır. O yıllar da bitmiş karoları preslemek vb. işler için makine kullanılsa dahi o dönemde bu makineler kol gücüne dayandığından, malzemenin üretim süreci oldukça zahmetli ve yorucuydu. Üretimdeki tüm zorluklara rağmen karosiman zanaatkârları sadece kalitelerini artırarak değil kendilerine ait desenler geliştirerek de diğer üreticilerden ayrılmayı bilmişlerdir. Barselona, Cenova, Selanik, Napoli ve İstanbul karo gibi her üretici şehrin belirli bir stili oluşmaya başlamış ve temel desenler dışında bu şehirlerle özdeşleşen özgün desenler oluşmuştur.
Nitekim günümüzde üretilen karosimanlarda yüksek basınç presleri ve ideale yakın hamur karışımları sayesinde malzemenin kalınlıkları 1,6 cm’ye kadar indirilebilmiştir. Tamamı el yapımı olan karosimanlar çimento, mermer tozu, doğal taş granülleri, kum ve renk pigmentlerinden oluşmaktadır. Hamur kalıplara döküldükten sonra karolar döşenebilecek mukavemete ulaşabilmesi için 10 ile 28 gün arasında kurutulmaktadır.
19. yüzyılın ortasında Fransa’da başlayıp kısa sürede Akdeniz çevresinde yayılan karosiman Üretiminde, başlangıçta basit geometrik şekiller tercih edilirken zamanla kullanılan desenler, şehirlere özgü stillerle farklılaşmıştır. Barselona stilinde Art Nouveau yanında, Endülüs tarzı geometrik İslam süslemelerinden ilham alan desenler görülürken Lizbon stili ise daha çok yan yana gelen veya iç içe geçen temel geometrik şekillerden (üçgen, kare, daire) oluşur (Mendoza, 2007). Malzemenin ortaya çıkışını takiben Levanten konutlarında yurdumuza giren, ait olduğu kültürle bağlarını koparmayan bu toplulukların elinde her türlü kültürel temsilleriyle (dönemin sanat akımları vb.) benimsenerek kullanılan ve erken dönemlerinden bu yana ülkemizde de üretilen karosiman malzeme, 1960’lı yıllara kadar popülerliğini korumuştur. Bu dönemde plastik kökenli ve seramik yeni döşeme malzemelerinin piyasaya çıkışıyla, karosiman atölyeleri kapanmaya başlamıştır. Günümüzde İzmir ve İstanbul’daki birkaç atölye dışında eski ustaların desenlerinin ve tekniklerinin izinden giderek karosiman üreten kalmamıştır.
İletişim
Mail:
info@karoantoloji.com
www.karoantoloji.com
0532480 09 79
Addres:
Kandıra-İzmit karayolu
8.kilometre
Çakıcaali Köyü
(Mavi Köşe Lezzet Lokantası Karşısı)KOCAELİ
Popüler Yayınlar
Haziran 07, 2020
Minimal Desen Avantaji
Haziran 07, 2020
Sakura Deseni